Çiğdem CANPOLAT / ÖNCÜŞEHİR – Karşıyaka Belediyesi’nin Kasım ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi.
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın yokluğunda Meclis Başkanvekili Atilla Baysak idaresinde gerçekleştirilen oturumda Cumhuriyet Mahallesi planlarına yapılan itirazlar ve Örnekköy Mahallesinde satışı yapılmak istenen parsel görüşüldü.
İTİRAZLARA RET
Cumhuriyet Mahallesi’ne planlarına vatandaşların yaptığı itirazlar komisyonlardan oy birliği ret ile geldi. AK Partili Meclis Üyeleri, vatandaş tarafından yapılan itirazları haklı gördüklerini o yüzden oy çokluğu vereceklerini ifade etti.
ÖZTÜRK: PLANLAR BÜYÜKŞEHİR’DE DEĞİŞİME UĞRADI
Konu ile ilgili söz alan AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, “Cumhuriyet mahallesine yapılan itirazlar hakkında söz aldım. Bu 7-8 yıllık bir süreç. Süreç çok değişken olduğu için bizim de kendimizi ifade etmek için bu platformda söz aldım. Bu plan bu haliyle şu meclise en son gelip bizlerde oy birliği verdikten sonraki süreç hakkında konuşayım. Bu itirazlara katıldığımız ya da katılmadığımız kısımlar var. Bu planın en son haliyle en üst düzeyde vatandaş menfaati olduğu için oy birliği verdik. Farklı kesimler tarafından eleştirilsek de oy birliği verdik. Bu plan bizden çıkıp Büyükşehir’e gittikten sonra gördük ki bu planın kimyasıyla oynandı. Bizim gönderdiğimiz şekilde Büyükşehir’den gelmedi. Bu kadar itirazın olması buradan gittiğinden çok değiştiği anlamına geliyor. İlk defa ilginç bir olayla karşılaştık. Bir planı yapan plancı kendi planına itiraz ediyor. Çünkü kendi yaptığı plan Büyükşehir’de değişti. Bu planın DNS, kimyası om maddelerde. Kurgu kök tapu üzerinden 1,5 emsal denildi. Biz bunu onayladık. Baktım ki insanlar buraya itiraza geldiklerinde siz insanlarına ellerine kendi tapularına düşen inşaat alanını hesaplayıp verdiniz. Ama plandaki haliyle ben o insanlara verdiğiniz söylemin tutmadığını tespit ettim. Bun plancısı da bildiği için itiraz ediyor. 3’te 2 muvaffakiyet olayı… Üzeri çizilerek tekrar gönderildi. Cumhuriyet Mahallesinin geri kalanının tamamı ticari konut alanı yapıldı. Yoğunluk ve nüfus artışı var dendi. Bunu anlayışla karşıladık. Bütün bunları düşündüğünüzde itirazların çoğunun haklı sebepleri ortaya çıktı. Büyükşehir’de 2-3 madde çizilince insanların hayal ettikleri inşaat alanına ulaşamadıkları anlamına geldi. Biz bundan rahatsızız. Planlar değişime uğradı. İtirazların çoğunda vatandaşı haklı görüyoruz. İtirazları kabul etmek istiyoruz. Plan 500 küsür itiraz gördü” dedi.
O PARSELE SATIŞ KARARI
Örnekköy Mahallesinde tamamı belediyeye ait olan ve imar planında özel hizmet olarak sosyal, kültürel, eğitim, sağlık, spor tesisi, otel, kamu veya kamu dışındaki özel ve tüzel kişi veya kuruluşların gerçekleştirilebileceği alan satışlı gündeme geldi. Komisyonlarda oy birliği ile gelen maddeye AK Parti’den itiraz geldi.
ÖZTÜRK: SATIŞTAN ÇEKİN
Satışa konu olan parselin başka şekillerde değerlendirilebileceğini ifade eden AK Partili Meclis Üyesi Öztürk, “Satışa konu olan madde 2427 adada bulunan parsel. Bu parsellerin imar durumu; özel hizmet olarak sosyal, kültürel, eğitim, sağlık, spor tesisi, otel, kamu veya kamu dışındaki özel ve tüzel kişi veya kuruluşların gerçekleştirilebilir. Hamaset yapmadan söylüyorum. Bu bir tarz. Tabi ki satmayı düşünebilirsiniz. Ama parsel değerli. Karşıyaka Belediyesinin yapacağı bir çok tesis olabilir. Yurt, kreş, eğitim alanı olabilir. Bunun gibi parselleri Karşıyaka ilçe sınırında bulmak çok zor. Bu yüzden meclise arz ediyorum; seçime 4-5 ay varken… Neden parseli satmayı düşünüyorsunuz? Farklı bir proje için neden burayı düşünmüyorsunuz? Buradaki halk, çocuklar buradan yararlansa ya... Buradan gelen para Karşıyaka Belediyesi’nin ne gibi derdini çözecek? Bence imar planı üzerinde satışının çekilmesini istiyoruz. Buraya bir proje geliştirin. Rica ediyorum, bunu satıştan çekin” diye konuştu.
BAKOĞLU AŞIK: BÖYLE KONUŞMAK KOLAY
Öztürk’e cevap veren CHP’li Meclis Üyesi Nilüfer Bakoğlu Aşık ise, “Bende siyaset ve hamaset yapmayacağım ama birkaç şey bilinmeli. Evet parsel kıymetli, buranın tasarrufunu Karşıyaka Belediyesi istediği gibi değerlendirme hakkına sahip. Biz belediye malını satmıyoruz. Mavişehir’de rekreasyon alanı satışa çıktı. Biz neden almak zorunda kaldık. İhaleye girmek zorunda kaldık. Peki, niye o zaman kamunun paraya mı ihtiyacı vardı? Kamuya ayrılmış alanları amacı uğrunda kullanılmak üzere devredilir. Biz niye buraya para vermek zorunda kaldık? Böyle konuşmak kolay. Türkiye’nin enflasyonunun ne olduğunu, işçilere verilen paranın ne aşamalara geldiğini biliyoruz. Konser yapmak için 4 milyarlık arsa da satmıyoruz. Bunların tasarrufunu bir sonraki dönem değil, bu dönem belirler. Şu anda bu belediyenin başkanı var. Boşverin kamu kuruluşlarını, devlet satıyor.