1926 tarihli Türk Medeni Kanunu anımsatan CHP ile CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, "Kadınların erkeklerle eşit yurttaşlık haklarını elde etmesine yönelik atılmış tarihi bir adımdır. Medeni kanunla yapılan düzenlemeler sadece kadınlara onurlu bir yaşamın kapısını açmakla kalmamış, bütün bir topluma aydınlık bir geleceğe giden yolu göstermiştir" dedi.
CUMHURİYETİN KAZANIMLARI
Kadınların “mirastan eşit yararlanma”, “resmi nikâh zorunluluğu”, “evlilikte kadının rızası”, “boşanma ve velayet hakkı”, “mahkemede eşit tanıklık”, “çok evliliğin yasaklanması”, “çalışma hakkı” gibi hayati konuların, Cumhuriyet’in adım adım inşa ettiği laik hukuk sisteminin kazanımları olduğunu anımsatan Ersever, "1926 ve sonraki yıllarda Medeni Kanunla yapılan düzenlemelere karşın hala ülkemizde erken yaşta evlilikler, çocuk gelinler, resmi nikâhı olmadığı için medeni haklardan yoksun bırakılan kadınlar büyük bir toplumsal sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu ve Hacettepe Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor Türkiye'deki erken yaşta evliliklerle ilişkin tablonun bir boyutuyla ortaya koydu. Rapora göre halen 18-45 yaş arasında evli olan her 5 kadından biri çocuk yaşta evlendirildiler ve çocuk yaşta anne oldular.
Bu olumsuz tablo bilinmekteyken, erken yaşta evliliği, resmi nikâh kıyılmamasını özendirici nitelikte “Dini Nikâh Akdi Defteri” adını taşıyan bir kitapçığın internet üzerinden satışının yapıldığı haberi basında yer almıştır. Bu kitapçığın resmi nikâhtan sonra verilen Aile Cüzdanına benzemesi yurttaşlarımızın kandırılması, dolandırılması gibi sonuçlara yol açabileceği ortadadır" uyarısında bulundu.
Dini Nikâh Akdi Defterinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilmesinin yoğun eleştirilere neden olduğunu anımsatan Ersever, "Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescili bulunduğu iddia edilen dini nikâh defterinin tanıtım yazısındaki "Her imamın bulundurması gerek" ve "içerisinde 240 nikah kaydı yapılabilen bir de nikah kayıt defteri var" ifadeleri de dikkat çekmektedir" dedi.
BU DEFTER TESCİL EDİLDİ Mİ?
Bakan Ersoy'a, “Dini Nikâh Akdi Defteri” adını taşıyan kitapçığın bakanlığınızca telif hakkının tescil edildiği iddiası doğru mudur?" Sorusunu yönelten CHP'li Ersever, şu sorularına da yanıt istedi:
-Telif hakkı tescil edilen bu kitapçık, Anayasa ve Medeni Kanuna muhalefet etmiyor mu? Hukuka aykırılık varsa telif hakkının tescil eden kurul ya da yetkililer hakkında idari ve adli soruşturma açılacak mıdır?
-Söz konusu defter için Bakanlığınız tarafından kaç adet bandrol alınmıştır? Kaç adet satıldığı konusunda bir bilgi mevcut mudur? Mevcutsa bu sayı nedir?
-Aile Cüzdanı ile aynı ebat ve kalitede basılan bu kitapçık, Kültür ve Turizm Bakanlığı bandrolü taşıdığı için resmi evrak algısına neden olacağından, yurttaşların kandırılma ve dolandırılmasına yol açmayacak mıdır?
-“Dini Nikâh Akdi Defteri” resmi nikah defteri gibi gösterilme olasılığı ortadadır, bu durum erken evlilikle mücadele konusunda zafiyetlere neden olmayacak mıdır?
-Anayasanın 2. ve 24. Maddelerine aykırı olan bu kitapçığı bastıranlar hangi anlayış ve görüşten güç almaktadırlar?