ÖNCÜŞEHİR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri sonrası basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu.
Başkan Tugay, körfezde ortaya çıkan mikroorganizmaların başka kıtalardan gemiler yoluyla İzmir’e taşındığını söyledi. Ancak Tugay’ın bu açıklaması sonrası bazı internet siteleri haberi, “Bu balıklar buraya ait değil” şeklinde servis etmesi şaşkınlığa uğrattı.
Tugay’ın yaptığı açıklamalarda yer alan ifadeleri ise şöyle;
NORMALDE BİZİM DENİZLERİMİZİN TÜRLERİ DEĞİL
“Bugünlerde yaşadığımız renk değişikliği ve balık ölümlerinden sorumlu olan şeyin plankton denilen mikroorganizmaların patlama şeklinde çoğalması ile ortaya çıktığını düşünüyoruz. Bu türler başka enteresan şeyler var. Normalde bizim denizlerimizin türleri değil. Sonradan buraya taşınmış türler. Muhtemelen gemilerle taşınma sonrasında iklim değişikliğinden yararlanarak çoğalıyorlar ve Körfezimizde baskın tür haline geliyorlar. İzBB, 2000 yılından beri Körfez'i bilimsel olarak yoğun bir şekilde inceliyor. 2000-2018 yılları arasında DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü ile, 2020-2024 yıllarında TÜBİTAK –MAM ile ortak çalışıyoruz. Tam 68 farklı noktada 3 ayda bir TÜBİTAK’ın Marmara gemisi Körfez'e gelerek yüzeyden ve derinden farklı kesimlerden su örneği alıyor ve bunları raporlandırıyor. 2000 yılından beri aslında bilimsel veriler ile takip ediliyor. Bu dönemde bu olayla birlikte bunların hepsini gözden geçirmek zorunda hissettik kendimizi. Bilimsel verilere baktığınızda herhangi bir oturma, yorum farkının nedeni olmayacak, problemin ne olduğunu ve nasıl yoğunlaştığını görebiliyoruz.
DENGE İÇİN GEMİ TABANINA SU ALIYORLAR
Körfezimizde limanımız ve tersanemiz var. Buraların da Körfezimizi kirleten unsurlar arasında olduğunu bilmemiz lazım. Limana gelen yük gemilerimizin özellikle Körfez'e ağır kirlilik ve bu bakterilerin taşınmasına yol açtığını düşünüyoruz. Uzak ülkelerden, okyanus ötesinden kentimize gelen yük gemilerini düşünün. Bu yük gemileri kalkmadan önce bulundukları limandan denge için gemi tabanına su alıyorlar. Bu su tonlarca… Daha sonra bu suyu Körfez'e geldiklerinde Körfez'e boşaltıyorlar. İlk defa geçen yıl görüldü, bu sene bu soruna yol açtı. Dediğimiz mikrobiyolojik parçaların bu gemiler tarafından Körfez'e taşındığını bilim insanları bize söyledi. Normalde bu tür başka kıtalardan alınan balast sularının geldiği limanda rastgele boşaltılmaması için bir arıtma tesisi olması, önce geminin oraya girmesi, oraya deşarjını yapması, sonra Körfez'e inmesi lazım. Bu bir zorunluluk ancak ne yazık ki bizim böyle bir tesisimiz yok. Böyle bir tesisin yapılması sorumluluğu tamamen liman işletmesine ait. İzBB’nin böyle bir yetkisi, görev ve sorumluluğu yok. 2000 yılında yapılan kanunlar ve yönetmeliklerden sonra denizler ve iç sularda yetki ve yaptırım sıralaması sırasıyla Çevre Şehircilik, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndadır. Gerçekte belediyelere ve diğer kurumlara kadro ve fiziki olanakları gerek kadro olarak bir icraat yetkisi verilmiş değildir. Bu bilinmelidir. Bu bahane ya da sorumluluğu başka kurumlara yıkmak için söylemiyorum. Mevcut mevzuat bu.”